Loading...
0

Klimatizace pro IT

Nezbytnou součástí serveroven ve firmách je chlazení a stále častější volbou jsou klimatizace. Jejich provoz je 24 hodin po celý rok. Proto i nároky na chlazení serverů a počítačů jsou velké. U klimatizací určených pro tyto účely jsou důležité i další specifické funkce jako možnost dálkového ovládání, automatický restart nebo možnost ovládat směr proudění vzduchu atd.

Vždy je vhodné dopředu řešit situaci, kdy dojde k nutnému odstavení klimatizace, například z důvodu servisního zásahu či revize na klimatizaci. Je vhodné počítat se „záložní“ klimatizační jednotkou, která nebude napojená do stejného systému, ale do odděleného, a bude fungovat právě při výpadku jedné z klimatizací.

Vhodný výkon a umístění klimatizace je nutné vždy řešit individuálně vzhledem k velikosti a členitosti prostoru a množství zařízení vydávajících teplo v dané místnosti. Při výběru vhodné klimatizace je nutné myslet i na provozní rozsah teplot v režimu chlazení, jelikož ne všechny klimatizace jsou navržené na celoroční chlazení i při nízkých venkovních teplotách. Mnoho výrobců nabízí komerční klimatizace, které jsou vhodné pro nonstop provoz, ale v nabídce se najdou i modely rezidenčních klimatizací vhodné pro takovýto provoz. Do menších serveroven bude plně dostačující i standardní nástěnná rezidenční klimatizace o výkonu cca 2-7 kW. K větším serverům je již potřeba myslet na větší výkon nebo volit několik 5-7 kW rezidenčních klimatizací. Vždycky je vhodné myslet na záložní jednotku.

Je velmi důležité nezapomínat na pravidelný servis a údržbu. Sám uživatel by měl pravidelně čistit filtry na vnitřních jednotkách a provádět další údržbové úkony dle manuálu. V případě serveroven doporučujeme servis minimálně 2x ročně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *